Sanyu Onderwijs

FAQ Begeleiding VO leerlingen

Alle leerlingen hebben een veilige, aangename en uitdagende leeromgeving  nodig waarin ruimte is om zelf invloed uit te oefenen op zijn of haar leerproces. De ruimte die Sanyu meer- en hoogbegaafde leerlingen biedt, moet hen actief betrekken bij het leren, hen motiveren om te leren en zorgen voor voldoende sociale interactie. 

Hoogbegaafde jongeren leren alleen op een manier die hen past. Door als school uit te gaan van de leerling en zijn behoefte en niet van de methode en daarbij de juiste ondersteunende structuur in te richten, kunnen leerlingen hun zelfvertrouwen opbouwen en vanuit autonomie met respect voor de ander leren werken.

Bij onze downloads vind  je enkele documenten over de achtergrond en invulling van het onderwijs. Hieronder een samenvatting van enkele veel gestelde vragen.

Samen werken leerlingen, leerkrachten, ouders en andere begeleiders of opvoeders aan de persoonlijke ontwikkeling en plezier in het leren. Sanyu VO biedt onderwijs verspreid over 6 tot 7 dagdelen per week. Iedere leerling volgt de voor hem of haar jaarlijks af te spreken gepersonaliseerde leerlijn daar waar het gaat om de kerndoelen die gelden voor de afronding van de onderbouw of de examenvakken. Aanvullend op het onderwijs nemen de meeste van de leerlingen deel aan de leer- en huiswerkbegeleiding van de HB Kamer (onderdeel van praktijk Beeldfijn, de samenwerkingspartner van Sanyu Onderewijs). 

We stimuleren leerlingen zich verantwoordelijk te voelen en te gedragen op weg naar een vervolgstap in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De ruimte die wij leerlingen bieden,  moet hen actief betrekken bij het leren, hen motiveren om te leren en zorgen  voor voldoende sociale interactie. Van leerlingen en ouders verwachten we dat we met respect voor elkaar samen zijn, werken en leren.

Ouders geven input vanuit de ervaringen en gesprekken die zij met hun  kinderen thuis hebben, denken mee over de inhoud en vormgeving van de  persoonlijke leerlijn van hun kind, maar hebben geen beslisbevoegdheid inzake de feitelijke schoolloopbaan en de overstap naar een eventueel vervolgniveau. Het Sanyu team beslist hoe het persoonlijke leerplan voor elk kind eruit ziet en welke didactische stappen wanneer gezet worden.

Belangrijk om te weten dat we ons onderwijs door de samenstelling van onze groep en vanuit onze visie op leren niet altijd lineair aanbieden. We gaan ervan uit dat leerlingen gespreid over meerdere jaren de verplichte onderbouw kerndoelen af kunnen ronden. Hierin werken we dus niet vanuit de gedachte dat leerlingen binnen een vaste jaargroep geplaatst zijn. Tenzij we onderweg anders beslissen verlaat een leerling Sanyu VO na afronding van de onderbouw.

Alle leerlingen werken aan de afronding van de door de overheid vastgestelde leerlijnen voor de onderbouw en bovenbouw in combinatie met in overleg met ouders en henzelf gestelde persoonlijke doelen. Het leer- en ontwikkelproces loopt meestal niet altijd lineair, maar volgt de leerlijn van het leerling en de activiteiten in de klas en wordt zoveel mogelijk top down ingestoken. In een periodiek plan- en evaluatiegesprek tussen leerling, ouder(s) en school bespreken we welke verbreding en verrijking deel uit maakt van het leerplan.

Lesmethodes:
We maken gebruik van diverse methodes, hebben de doelen per vak uitgewerkt in leerlijnen en ijkpunten (in ontwikkeling) en vullen dit aan met materiaal dat past bij de individuele leerdoelen van leerlingen.of

De deelname aan  particulier onderwijs wordt helaas niet bekostigd door de overheid. Ouders regelen de financiering als de leerling bij Sanyu Vo is ingeschreven en daar onderwijs volgt.

Leerlingen die een Route op Maat bij de HB Kamer volgen zijn niet bij Sanyu ingeschreven als leerling.  Het samenwerkingsverband van de school waar de leerling wel is inschreven houdt de verantwoordelijk  voor de leerling. De HB kamer is in die zin opdrachtnemer als het gaat om passende begeleiding.  Deze ondersteuning wordt soms vanuit passend onderwijs gelden, soms vanuit de gemeente en soms door ouders zelf betaald.

Voor inhoudelijk vakbegeleiding en coaching kun je uitgaan van een gemiddels uurtarief dat ligt tussen de 55 en 75 euro en exclusief de tarieven die gelden voor de te gebruiken materialen.

Alle te maken kosten worden doorberekend. Uiteraard start alles pas na akkoord van alle betrokkenen. 

Sanyu stelt elke twee jaar een meerjarenplan vast en vertaalt het beleid naar een  concreet jaarprogramma met bijpassende doelstellingen. Ouders en kinderen  wordt regelmatig om input en feedback gevraagd over de wijze waarop we het onderwijs en de begeleiding vorm geven. Bij de downloads vind je meer informatie.

Meer weten of andere vraag die je graag beantwoord wilt zien?

Mail ons of stuur onderstaand formulier in!